Komisyon, yayınlanan güncelleme ile deniz taşımacılığı faaliyetlerini AB Emisyon Ticareti Sistemine dahil etmek için (AB) 2015/757 sayılı Tüzüğü değiştirerek izleme, raporlama ve doğrulamayı ilave sera gazları ve gemi türlerine genişletmektedir. Yönetmelik, sürdürülebilir yakıtlar için sıfır derecelendirme kurallarını entegre etmek üzere 2003/87/EC sayılı Direktif ile uyumludur. Bu kapsamda Komisyon, paydaşları 4 haftalık geri bildirim süresi boyunca bu taslak kanun hakkındaki görüşlerini paylaşmaya davet etmektedir.
Avrupa Komisyonu tarafından yayınlanan Açık Deniz Gemilerinden Kaynaklanan Sera Gazı Emisyonları ve Sürdürülebilir Yakıtların Sıfır Derecelendirilmesi: İzleme ve Raporlama Güncellemesi, (“Güncelleme”) sürdürülebilir yakıtların sıfır derecelendirmesinin yanı sıra açık deniz gemilerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının izlenmesi ve raporlanmasını ele almaktadır.
Güncelleme, emisyonların izlenmesi için geliştirilmiş yöntemlere vurgu yaparak veri toplamada doğruluk ve tutarlılık sağlamaktadır. Ayrıca, sürdürülebilir yakıtların sıfır derecelendirilmesi için kriterler getirerek, daha düşük çevresel etkilerini kabul ederek kullanımlarını teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bu güncelleme, uluslararası sürdürülebilirlik hedeflerine uyum sağlanması, şeffaflığın artırılması ve denizcilik sektöründe daha temiz yakıt alternatiflerinin benimsenmesinin teşvik edilmesi açısından büyük önem taşımaktadır.
Komisyon tarafından 27 Mart 2018 tarihinde kurulan İklim Değişikliği Politikası Uzman Grubu, bu Tasarı Tüzüğün hazırlanmasında etkili olmuştur. Ayrıca, vatandaşlar, şirketler, sivil toplum kuruluşları, kamu makamları, iş dernekleri ve akademik kurumlar dahil olmak üzere çeşitli paydaşların katkılarını toplamak için Daha İyi Düzenleme Portalı’nda (Better Regulation Portal) çevrimiçi bir geri bildirim süresi sağlanmıştır.
Bu kapsamda Komisyon, paydaşları 4 haftalık geri bildirim süresi boyunca bu taslak kanun hakkındaki görüşlerini paylaşmaya davet etmektedir. Alınan geri bildirimler bu girişimin nihai hale getirilmesinde dikkate alınacak ve belirlenen geri bildirim kurallarına bağlı kalınarak sitede yayınlanacaktır. Geri bildirim süresi 28 Ağustos 2024 Brüksel saatiyle gece yarısı itibariyle sona erecektir.
Yasanın Arka Planı
Deniz taşımacılığından kaynaklanan sera gazı emisyonlarının izlenmesi, raporlanması ve doğrulanmasına ilişkin (AB) 2015/757 sayılı Tüzüğü tadil eden (AB) 2023/957 sayılı Tüzük, 16 Mayıs 2023 tarihinde Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayımlanarak 5 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bu yönetmelik, deniz taşımacılığı faaliyetlerini AB Emisyon Ticaret Sistemine (Emissions Trading System – “ETS”) dahil etmeyi ve izleme, raporlama ve doğrulamayı (monitoring, reporting, and verification –“MRV”) ek sera gazları ve gemi türlerine göre genişletmeyi amaçlamaktadır.
Yasanın Bağlamı
Söz konusu Tasarı, 2015/757 sayılı Yönetmeliğin (AB) I ve II sayılı Eklerini, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren 400 gros tonajın altında olmayan açık deniz gemilerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını da kapsayacak şekilde değiştirmektedir. Ayrıca bu ekleri, özellikle sürdürülebilir yakıtların sıfır derecelendirilmesine ilişkin olarak 2003/87/EC sayılı Direktifin 14(1) Maddesi kapsamındaki uygulama tasarruflarıyla uyumlu hale getirmektedir.
Bu uyum, denizcilik sektörü genelinde sera gazı emisyonlarının izlenmesi, raporlanması ve doğrulanmasında tutarlılık ve bütünlük sağlayarak AB’nin iklim hedefleri doğrultusunda şeffaflık ve hesap verebilirliği teşvik etmektedir.
Kapsam ve Uygulanabilirlik
(AB) 2015/757 sayılı Tüzüğün değiştirilen 2(1a) Maddesine göre, 1 Ocak 2025’ten itibaren tüzük 5.000 gros tonajın altındaki ancak 400 gros tonajın altındaki açık deniz gemileri için geçerli olacaktır. Bu, son uğrak limanından bir Üye Devletin yetkisi altındaki bir uğrak limanına yapılan seferler, bir Üye Devletin yetkisi altındaki bir ziyaret limanından bir sonraki ziyaret limanına yapılan seferler ve bir Üye Devletin yetkisi altındaki limanlardaki hareketler sırasındaki sera gazı emisyonlarını kapsamaktadır.
Buna ek olarak, Madde 2(1b) tüzüğü aynı sefer ve liman koşullarını kapsayan 5.000 gros tonaj ve üzeri açık deniz gemilerini kapsayacak şekilde genişletmektedir.
İzleme ve Raporlama Gereklilikleri
(AB) 2015/757 sayılı Tüzüğün 4. Maddesi uyarınca şirketler, gemilerinin sera gazı emisyonlarını Ek I’de belirtilen izleme yöntemlerini kullanarak belirlemeli ve diğer ilgili bilgileri Ek II’deki kurallara göre izlemelidir.
Madde 5(2) Komisyon’a, açık deniz gemilerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını dahil etme imkanı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra bu ekleri AB ETS’yi kuran 2003/87/EC sayılı Direktifin 14(1) Maddesi kapsamındaki uygulama kanunlarıyla uyumlu hale getirmek için yetki devri yoluyla Ek I ve II’de değişiklik yapma yetkisi vermektedir.