Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, 16.12.2024 tarihli Kurul Kararı  ile, Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nın uygulama kapsamına dair yeni güncellemeler getirdiğini açıklamıştır.  Söz konusu Kurul Kararına göre belirli şirketler kapsam dışında bırakılmış, belirli şirketler için ise çeşitli esneklikler getirilmiştir.

16 Aralık 2024 tarihinde Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu (“KGK”) tarafından alınan yeni Kurul Kararı (“Karar”) ile Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nın (“TSRS”) uygulama kapsamında önemli güncellemeler yapılmıştır.

Bu Karar, hangi şirketlerin TSRS kapsamında yer aldığını ve hangi şirketlere esneklik tanındığını açıklığa kavuştururken, raporlama yükümlülüklerinin de detaylandırılmasını sağlamıştır.

29 Aralık 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan TSRS Uygulama Kapsamına İlişkin Kurul Kararı uyarınca hangi kurum, kuruluş ve işletmelerin sürdürülebilirlik raporunun hazırlanmasında TSRS’leri uygulaması gerektiği düzenlenmiştir.

16 Aralık 2024 tarihli karar uyarınca TSRS’lerin uygulanma kapsamını düzenleyen 3. maddesinde belirli değişiklikler yapılmıştır.

Bu kapsamda değişiklik öncesi, sermaye piyasası araçları borsada işlem gören şirketler, TSRS kapsamında raporlama yapmakla yükümlüydü. Ayrıca bu şirketlerin, Sermaye Piyasası Kurulu (“SPK”) tarafından onaylanmış geçerli bir izahname ya da ihraç belgesine sahip olmaları gerekmekteydi. Ancak söz konusu Karar ile bu ifade “Payları Borsa İstanbul A.Ş.’nin Yakın İzleme Pazarında ve nitelikli yatırımcılara satılmak üzere Girişim Sermayesi Pazarı’nda işlem gören ortaklar hariç olmak üzere Borsa pazarlarında işlem gören ortaklıklar” şeklinde değiştirilmiştir.

Ayrıca işbu Karar ile 3.maddede düzenlenen ve TSRS kapsamında raporlama yükümlülüğü yer alan “bir borsada veya teşkilatlanmış diğer piyasalarda işlem görmemekle birlikte halka arz edilmeksizin pay hariç sermaye piyasası aracı ihraç eden veya bu amaçla SPK tarafından onaylanmış geçerlilik süresi bulunan ihraç belgesi olan anonim şirketleri”nin kapsam dışına çıkarılmasına karar verilmiştir.

Son olarak Karar kapsamında bankalar ve banka dışı mali kuruluşlar arasından; Borsa İstanbul A.Ş. piyasasında payları işlem görenler hariç olmak üzere, bir önceki yılsonu itibari ile şube sayısı 1’i ya da çalışan sayısı 250’yi aşmayan şirketlere esneklik tanınmıştır. Bu şirketlerin, Kapsam 3 sera gazı emisyonlarını raporlama yükümlülüğünden muaf tutuldukları dönemlerde raporlama yapmaları ihtiyari hale getirilmiştir.

Karar kapsamında meydana gelen değişiklikler, 01 Ocak 2024 tarihinde ve sonrasında başlayan hesap dönemlerinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girecektir.

Sonuç olarak KGK’nın 16 Aralık 2024 tarihli kararı, TSRS kapsamındaki şirketleri açıklığa kavuştururken, küçük şirketler ve belirli piyasalardaki şirketler için önemli esneklikler sağlamıştır.

Bu karar, raporlama standartlarının uygulanmasında hem şirketlerin üzerindeki yükün azaltılması hem de sürdürülebilirlik hedeflerinin korunması arasında bir denge kurmayı amaçlamaktadır.

Ek olarak, KGK, TSRS çerçevesinde  kurumsal sürdürülebilirlik raporlamasının etkinliğini artırmaya yönelik önemli bir adım atmıştır. Bu kapsamda, eğitim kuruluşlarının akreditasyon süreçlerini başlatmış ve yetkilendirilen kuruluşların listesini kamuoyuyla paylaşmıştır.

Kurumsal sürdürülebilirlik raporlaması, işletmelerin çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) performanslarının izlenmesi, raporlanması ve bu alandaki şeffaflığın artırılması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu süreçte standardizasyonun sağlanması ve işletmelerde görev alacak “yeşil yakalı” uzmanların bilgi ve beceri seviyelerinin yükseltilmesi amacıyla KGK, eğitim müfredatlarını ve eğitici kriterlerini titizlikle belirlemiştir.

Belirlenen kriterlere uygun olarak yetkilendirilmesi uygun görülen ilk kuruluşlar ise şu şekildedir:

  • Abdullah Gül Üniversitesi
  • Başkent Üniversitesi Eğitim ve Danışmanlık Hizmetleri
  • Entegre Raporlama Türkiye Ağı (ERTA)
  • TED Üniversitesi
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi A.Ş.
  • Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB)

Akreditasyon sürecinin tamamlanmasının ardından eğitim alan uzmanların, iş dünyasında sürdürülebilirlik uygulamalarının etkinliğini artırmada önemli bir rol üstlenmesi beklenmektedir.