Avrupa Komisyonu, Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi kapsamında yer alan Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nın önemli ölçüde sadeleştirilmesi amacıyla Avrupa Finansal Raporlama Danışma Grubu’nu görevlendirdiğini duyurmuştur. Avrupa Komisyonu, EFRAG’dan söz konusu standartlara ilişkin teknik tavsiyeleri geliştirmesini talep etmiş olup, bu sürecin tamamlanması için son tarih olarak 31 Ekim 2025’i belirlemiştir.
Avrupa Komisyonu, Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (Corporate Sustainability Reporting Directive – “CSRD“) kapsamında yer alan Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları’nın (European Sustainability Reporting Standards – “ESRS“) basitleştirilmesine yönelik teknik tavsiyelerin geliştirilmesi için Avrupa Finansal Raporlama Danışmanlık Grubu’na (European Financial Reporting Advisory Group – “EFRAG“) yedi aylık bir süre içerisinde gerekli düzenlemeleri yapma talimatı vermiştir. EFRAG’ın, söz konusu teknik tavsiyeleri 31 Ekim 2025 tarihine kadar sunması beklenmektedir.
Bu gelişme, Şubat ayı sonunda Avrupa Komisyonu tarafından kamuoyuna sunulan Omnibus paketi sonrasında gündeme gelmiştir. Söz konusu paket, şirketler üzerindeki sürdürülebilirlik raporlama ve düzenleyici yükünü azaltmaya yönelik önemli hükümler içermekte olup, CSRD, Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi (Corporate Sustainability Due Diligence Directive – “CS3D“), Taksonomi Tüzüğü ve Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (Carbon Border Adjustment Mechanism – “CBAM“) gibi çeşitli mevzuatlar üzerinde önemli değişiklikler yapılmasını öngörmektedir.
EFRAG’a Verilen Görev ve Ana Hedefler
Avrupa Komisyonu’nun finansal hizmetlerinden sorumlu Avrupa Komiseri Maria Luis Albuquerque tarafından EFRAG’a gönderilen mektupta, resmi yazıda, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın temel politika hedeflerine ulaşılırken gereksiz idari yüklerin hafifletilmesinin amaçlandığı vurgulanmıştır.
Bu kapsamda, ESRS’lerin yeniden düzenlenmesine yönelik teknik tavsiyelerin geliştirilmesi için şu temel unsurları belirtmiştir:
- Veri Noktalarının Azaltılması: Özellikle genel sürdürülebilirlik raporlaması açısından en önemsiz veri noktalarının çıkartılması, nitel anlatım gerektiren veri noktaları yerine nicel verilere ağırlık verilmesi gerektiği belirtilmiştir.
- Belirsiz Hükümlerin Netleştirilmesi: Mevcut ESRS’lerde belirsizlik taşıyan hükümlerin açık bir şekilde düzenlenmesi ve AB mevzuatları ile tutarlı hale getirilmesi gerektiği vurgulanmıştır.
- Önemlilik (Materiality) Prensibinin Açıklığa Kavuşturulması: Yalnızca önemli bilgilerin raporlanmasını temin etmek amacıyla önemlilik prensibinin uygulanmasına ilişkin talimatların netleştirilmesinin önemi belirtilmiştir.
- Uluslararası Uyumun Artırılması: Sürdürülebilirlik raporlama standartlarının diğer uluslararası raporlama sistemleri ile uyumluluğunun güçlendirilmesinin hedeflenmesi gerektiğini ifade etmiştir.
Zaman Çizelgesi ve Uygulama Takvimi
Avrupa Komisyonu, yeni ESRS düzenlemelerinin, 2027 mali yılına ilişkin raporlamalarda uygulanacak şekilde yasalaşmasını hedeflemektedir. EFRAG’a iletilen mektupta, bu takvime uyulabilmesi için 31 Ekim 2025 tarihine kadar teknik tavsiyelerin tamamlanarak Avrupa Komisyonu’na sunulması talep edilmiştir. Ayrıca, 15 Nisan 2025 tarihine kadar EFRAG’ın iç çalışma planı ve takvimine ilişkin bilgilendirme yapması da beklenmektedir.
EFRAG Sürdürülebilirlik Raporlama Kurulu (Sustainability Reporting Board – “SRB“) Başkanı, Avrupa Komisyonu tarafından yapılan talebe ilişkin yaptığı açıklamada, ESRS’lerin sadeleştirilmesi ve güncellenmesine yönelik girişimleri desteklediklerini; bu süreçte uygulama takviminin ilk aşamasında yer alan şirketlerin deneyimlerinden faydalanarak sürdürülebilirlik bilgilerinin anlamlı ve karar alma süreçlerine fayda sağlayacak bir formata dönüştürülmesi için çalışacaklarını belirtmiştir.
Bu kapsamda Avrupa Komisyonu’nun şirketler üzerindeki yönetimsel ve düzenleyici yükü hafifletmek amacıyla Omnibus paketi kapsamında başlattığı sadeleştirme girişimi kapsamında, EFRAG’a önemli bir rol verilmiştir.
EFRAG tarafından geliştirilecek teknik tavsiyeler, Avrupa Komisyonu’nun 2026 ve 2027 yıllarına yönelik uygulama planlarına yön verecek ve şirketlerin sürdürülebilirlik raporlama yükümlülüklerinde önemli değişiklikler getirmesi beklenmektedir.