İsviçre hükümeti, sürdürülebilirlikle ilgili kurumsal yönetim kurallarını uluslararası sistemlerle, özellikle Avrupa Birliği Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (Corporate Sustainability Reporting Directive- “CSRD”) ile uyumlu hale getirmeye yönelik tekliflere ilişkin bir danışma süreci başlattığını duyurmuştur.

Bu teklifler arasında, şirketler için sürdürülebilirlik raporlama gerekliliklerini genişletmek ve zorunlu raporlama gerekliliklerine tabi şirketlerin sayısını önemli ölçüde artırmak yer almaktadır.

İsviçre Federal Konseyi’nin (“Federal Konsey”) yeni teklifleri, Avrupa Birliği’nin (“AB”) önceki Finansal Olmayan Raporlama Direktifi’ni (Non-Financial Reporting Directive- “NFRD”) önemli ölçüde güncelleyerek, sürdürülebilirlik raporlamasına tabi şirketlerin sayısını 12.000’den 50.000’in üzerine çıkaran ve şirketlerin çevre, insan hakları, sosyal standartlar ve sürdürülebilirlikle ilgili riskler üzerindeki etkilerine dair daha ayrıntılı raporlama gereklilikleri getiren CSRD’yi başlatmasının ardından gelmektedir.

CSRD 5 Ocak 2023 tarihinde yürürlüğe girmiş olup CSRD’nin yürürlüğe girmesi ile CSRD kapsamında uygulanacak raporlama standartları olan Avrupa Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (European Sustainability Reporting Standards- “ESRS”), 31 Temmuz 2023 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilmiştir.

CSRD ve ESRS birlikte, birçok AB ve AB dışında bulunan şirketlere uygulanacak detaylı sürdürülebilirlik raporlama gereksinimleri oluşturulmuş olup sürdürülebilirlik raporlamasının kapsamı önemli ölçüde artırılmıştır.

Temel amaç, şirketlerin sürdürülebilirlik raporlamasını uyumlu hale getirmek ve ESG açıklamalarının kullanılabilirliğini ve kalitesini iyileştirmektir.

Yeni danışma duyurusunda, Federal Konsey, “uluslararası olarak koordine edilmiş mevzuatı” tercih ettiğini belirterek, AB ile yakın ekonomik bağlar göz önüne alındığında, “hem büyük hem de küçük İsviçreli şirketlerin yeni AB kurallarından doğrudan veya dolaylı olarak etkilendiğini” belirtmiştir.

İsviçre’de, halihazırda 500’den fazla çalışanı olan büyük şirketler için zorunlu sürdürülebilirlik raporlaması bulunmaktadır. CSRD eşiklerine benzer şekilde, yeni İsviçre teklifi, 250 çalışanı, 25 milyon CHF (26 milyon Euro) toplam varlığı ve 50 milyon CHF (52 milyon Euro) cirosu olan şirketler için sürdürülebilirlik raporlaması yükümlülüğü getirmektedir. Federal Konsey’e göre, bu adım, raporlama yapmakla yükümlü şirket sayısını 300’den yaklaşık 3.500’e çıkaracaktır.

Federal Konsey ayrıca raporlama gerekliliklerinin daha katı olacağını, çevre, insan hakları ve yolsuzluk alanlarındaki riskleri ve bunlara karşı alınan önlemleri kapsayan açıklamalar gerektireceğini ve dış denetime tabi olunacağını belirtmiştir. İlaveten, şirketlerin sürdürülebilirlik raporlaması için ESRS’yi veya başka bir eşdeğer standardı kullanmayı tercih edebilmeleri önerilmektedir.

Federal Konsey, sürdürülebilirlik raporlama gerekliliklerine uyum sağlanmasının maliyetlerini dikkate alarak, hükümetin yeni kuralların uygulanmasında şirketlere nasıl destek sağlayabileceğini değerlendirdiğini ifade etmiştir.

Federal Konsey, AB’nin yakın zamanda kabul ettiği ve büyük şirketlerin tedarik zincirleri genelinde insan hakları ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerini ele almalarını zorunlu kılan ve şirketlere durum tespiti ve özen yükümlülüğü getiren AB Kurumsal Sürdürülebilirlik Özen Yükümlülüğü Direktifi’nin (Corporate Sustainability Due Diligence Directşve- “CS3D”) İsviçreli şirketler üzerindeki etkilerini bu yılın ilerleyen dönemlerinde değerlendireceğini ve ardından sonra mevzuatı benimseme kapsamında yol haritasını belirleyeceğini açıklamıştır.